top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTo Assist Grenzeloze Dienstverlening

Vertalen, welke tool gebruik jij? 5 handige vertaaltools

Bijgewerkt op: 1 aug. 2023


Welke vertaaltool gebruik jij? 5 handige vertaalmachines op een rij!

Ken je dat moment when you start te denken in twee talen at the same tijd? Wij ook niet! Daarom maken we graag gebruik van verschillende vertaalmachines. Bijvoorbeeld bij de vertaling van een korte of langere tekst of als dubbelcheck bij het opstellen van een e-mail of reactie.


Natuurlijk is het enorm handig om op reis snel te kunnen vertalen, maar ook voor zakelijke communicatie zijn vertaalmachines onmisbaar geworden. Als virtueel assistenten zijn we gewend om gebruik te maken van veel verschillende online tools. En handige apps om te helpen vertalen, daar maken we gebruik van als het nodig is, zowel professioneel als privé!


Niet altijd nauwkeurig vertalen

Lange tijd was het eenvoudig: Google Translate was the place to be wanneer je een stuk tekst wilde vertalen of de weg wilde vragen in een voor jou onbekende taal. Maar het aanbod van vertaaltools, functies en AI-diensten is inmiddels enorm uitgebreid. Als je contact onderhoudt met een (buitenlandse) relatie of bijvoorbeeld een tekst in een andere taal als bron gebruikt, dan wil je er wel zeker van zijn dat de inhoud klopt.


Je zou denken dat de uitkomst van een tekst bij verschillende vertaaltools hetzelfde is. Toch kan de uitkomst van de vertaling en de nauwkeurigheid verschillen, vooral voor minder gangbare talen.


Vergelijk de vertaling

Vertaalmachines zijn niet perfect en kunnen soms onnauwkeurige of verwarrende woorden of zinnen produceren. Heb je twijfels over het resultaat? Dan kan het handig zijn om meerdere naast elkaar te gebruiken om de vertaling te vergelijken. De tools houden geen rekening met culturele verschillen en kunnen creatieve inhoud, zoals poëzie of literatuur, vaak niet goed interpreteren.


Toch zijn de meeste vertaaltools razendsnel en efficiënt. Grote hoeveelheden tekst kun je in korte tijd laten maken en/of vertalen, ze maken zelfs realtime communicatie mogelijk. De tools zijn vaak toegankelijk en gratis. Bijna iedereen heeft wel een app op de telefoon om te kunnen helpen vertalen, toch?


Deze bekende machines helpen jou met vertalen

De populariteit van vertaalmachines kan variëren afhankelijk van de regio en de taal, maar dit zijn 5 van de meest bekende en gebruikte vertaalmachines. Probeer ze uit en kijk welke jou het beste kan helpen:


Google Translate: Nog steeds een van de meest populaire en veelgebruikte vertaalmachines. Kan vertalen in meer dan 100 talen, gebruikt geavanceerde neutrale netwerken voor nauwkeurige resultaten.

Microsoft Translator: Een krachtige vertaalmachine ontwikkeld door Microsoft, met ondersteuning in een groot aantal talen. Het biedt integratie met verschillende producten van Microsoft.

DeepL Translator: Deze vertaalmachine staat bekend om zijn hoge nauwkeurigheid en natuurlijke vertalingen, mede dankzij geavanceerde kunstmatige intelligentie-technologie.

Babylon Translator: Deze tool helpt zowel online als offline met vertalen en heeft een uitgebreide woordenboekfunctie.

Linguee: Een vertaalmachine die vertalingen combineert met contextuele voorbeelden uit echte documenten. Handig om vertalingen in de juiste context te begrijpen!


Heb je een snelle en eenvoudige vertaling nodig in dagelijkse situaties, dan zijn deze vertaalmachines prima opties. Is nauwkeurigheid van cruciaal belang, vooral voor meer professionele en zakelijke doeleinden, dan is het aan te raden om te investeren in geavanceerdere vertaaloplossingen of een combinatie van vertaalmachines en menselijke vertalers. Bepaalde aspecten blijven nog altijd mensenwerk en dat is maar goed ook!


Als virtueel assistenten ondersteunen we je graag bij administratieve, secretariële of online werkzaamheden. Dit kunnen kleine taken of grotere projecten zijn, op afstand of op locatie. Neem contact met ons op.


Het team van To Assist, Grenzeloze Dienstverlening

Lianka Vermeulen en Hannie Aalbrechtse

T: +31 164 743 130

47 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page