top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTo Assist Grenzeloze Dienstverlening

De kracht van netwerken

Bijgewerkt op: 28 nov. 2022


De kracht van netwerken | To Assist, Grenzeloze Dienstverlening

Een uitgebreid netwerk is voor iedere ondernemer onmisbaar. Dat geldt ook voor ons als virtueel assistenten; een veelzijdig en effectief netwerk kan ons nieuwe klanten en opdrachten opleveren. Daarnaast is het bijzonder waardevol om elkaar te kunnen inspireren, van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen. Samen staan we sterk!


Het maken van nieuwe contacten en het onderhouden daarvan, voelt niet voor iedereen natuurlijk aan. De een maakt nu eenmaal makkelijker contact dan de ander. Toch is netwerken niet alleen een kwestie van visitekaartjes uitdelen en praatjes aanknopen.


Dit is waarom iedereen een netwerk nodig heeft

Een netwerk bestaat uit mensen, waar je langdurig contact mee onderhoudt. Ieder mens vormt in de loop van de tijd op natuurlijke wijze een groep mensen om zich heen, zowel op privé als zakelijk. Deze relaties goed onderhouden, uitbreiden en elkaar krachten benutten op de momenten dat je iemand nodig hebt: dat is de kracht van netwerken. Een goed contact kenmerkt zich door de wederzijdse waarde: beide personen hebben baat bij het contact met elkaar.


Een effectief netwerk als ondernemer

Als ondernemer kan een goed netwerk waardevolle kansen en mogelijkheden bieden. De beste kansen worden vaak eerst binnen het eigen netwerk gedeeld: denk bijvoorbeeld aan een vacature die vrijkomt of een opdracht die binnenkort zal worden uitbesteed.


Het werkt ook de andere kant op. Komt er iemand bij jou met een opdracht die niet bij je past? Dan is het fijn dat je de klant kunt doorverwijzen naar een andere partij, waarvan je weet dat die de taak goed zal uitvoeren. Een belangrijk voordeel van een netwerk als ondernemer is de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen en eenvoudig advies te kunnen inwinnen bij elkaar. Op deze manier kun je elkaar ondersteunen en samen groeien.

Jouw netwerk uitbreiden en onderhouden

Het onderhouden van jouw netwerk hoeft geen grote taak op je to-do lijst te zijn. Er zijn een paar eenvoudige dingen, die je zelf kunt doen om contacten warm te houden:

  • Investeer eerst in de contacten die het dichtste bij je staan. Stuur gewoon eens een bericht om te informeren hoe het gaat of reageer bijvoorbeeld op een social media bericht.

  • Laat iets van je horen op belangrijke momenten, zoals verjaardagen of jubilea.

  • Ben je in de buurt? Loop dan gewoon eens binnen bij de ander, vooral als ondernemers kun je elkaar al snel treffen.

  • Maak tijd vrij om deel te nemen aan een netwerkactiviteit. Je kunt in een ongedwongen sfeer contacten leggen en kennis maken met anderen.

Online netwerken

Ook online kun je jouw netwerk onderhouden en uitbreiden zonder dat het (te) veel tijd kost:

  • LinkedIn is het platform om jouw zakelijke contacten warm te houden. Zorg er dan ook voor dat jouw eigen profiel actueel is en je zichtbaar bent, door regelmatig een bijdrage te leveren en te reageren op anderen.

  • Neem deel aan online groepen, waar mensen met dezelfde interesse bij elkaar komen, bijvoorbeeld op LinkedIn of op Facebook.

Natuurlijk kun je eenvoudig veel mensen een contactverzoek gaan sturen en deze toevoegen aan jouw (online) netwerk. Vraag je wel af wat de waarde is van deze contacten: ga je voor kwaliteit boven kwantiteit? Uiteindelijk gaat het allemaal om het opbouwen van duurzame relaties en het uitwisselen van informatie en expertise.


Heb je hulp nodig, bijvoorbeeld bij jouw online zichtbaarheid? Neem vooral contact met ons op! We denken graag mee over de mogelijkheden.

Het team van To Assist, Grenzeloze Dienstverlening

Lianka Vermeulen en Hannie Aalbrechtse W: www.tagd.nl E: info@tagd.nl T: +31 164 743 130


48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page